article_jule (38318)

türk ceza kanunu ekşi sözlük

Bu tasarıda, tekhâkimli bir iş mahkemesi esası önerilmekte, bu mahkemelerin görev alanlarıgenişletilmekte ve hâkime kendiliğinden delil toplama olanağı sağlanmaktadır. Yukarıda özetlediğimiz meşruiyet,rasyonalite ve hız kavramlarının etkin bir CAS’nin ana unsurlarını teşkilettiği hususunda fazla bir tartışma olacağını sanmıyoruz. Herkesin sahibi olduğu “makul” ölçüsünün birbirinin aynıolduğu kabul edilemeyeceğine göre, kimin “makul”ü esas alınmalıdır? Sözgelimi,herhangi bir ceza davasında sanık ile mağdurun “makul bir süre”den neyianladıklarının çok farklı olması doğaldır. Ama açıkçagörülmektedir ki, cevaplar o kadar basit ve kesin değildir. Bu iki gereklilikten birincisinin nisbetenbasit, ikincisinin ise oldukça güç bir iş olduğunu belirtmeliyiz. Zira birazaşağıda değineceğimiz gibi, etkinlikle ilgili üzerinde hemen anlaşılabileceksomut bir tanım verebilmek kolay olmayacaktır. Gerçi ceza yargısı gibi karmaşıkbir sürecin aşamalarının tam olarak sayılabilmesi de bazen yoruma açıkolabilecek bir işlemdir ama, “etkinlik” iyiden iyiye esnek ve göreceli birkavram olarak karşımıza çıkmaktadır. Örneklem seçiminde ise, İstanbul adliye birimlerinin her biri ayrı6 kabul edilmiştir. İkinci aşamada, bunlar içinde Sulh, Asliye ve Ağır CezaMahkemeleri birer tabaka oluşturmuştur; nihayet, bu mahkemelerin kesinleşendavaları arasından sistematik tesadüfiyöntemle (systematic random sampling) örneklemseçilmiştir. Soru formunda, suçun öğrenildiği tarihten kesin hükme kadar olansüreç içinde, her aşamanın tarihleri deyer almıştır.

  • (3) Mahkeme, her bir itirazla ilgili olarak “itirazın kabulüne” veya “itirazın reddine” karar verir.
  • (2) Bu Kanunun yayımı tarihinde uydu ve kablo yayın lisansına sahip olan radyo ve televizyon yayın kuruluşları altı ay içinde durumlarını bu Kanun hükümlerine uygun hâle getirirler.
  • İdari yaptırım kararının ilgili gerçek kişinin huzurunda verilmesi halinde tutanakta bu husus açıkça belirtilir.

Kabahatler Kanunundan önce de pek çok idari ceza türü mevcut olup, bunların belediyelerin yetkisinde olanlarını yukarıda sıralamıştık. Nitekim idari cezalar da bir idari işlem olduğundan, anılan cezalara karşı idari yargı yerlerine iptal (itiraz) davası açılmakta idi. İptal davasının süresi genellikle kendi yasasında belirtilmekte olup, 7 gün, 15 gün, 30 gün gibi süreler içermektedir. Kanununun (1) numaralı bendinde “kamu hizmet binalarının” kapalı alanlarında tütün mamulü tüketen kişiye ilgili idari birim amirinin yetkili kıldığı kamu görevlileri tarafından ceza verilir. Bu durumda, özel olarak “belediye” tüzel kişisi olarak olmasa da, belediyelere ait binalarda “birim amiri” sıfatına haiz belediyeciler bu cezayı verebilir.

(3) Birinci ve ikinci fıkralar uyarınca alınacak kararlar aleyhine açılacak iptal davaları doğrudan Danıştayda açılır. Danıştay bu davalara öncelikle bakar ve karara bağlar, yürütmeyi durdurma talepleri hakkında kırksekiz saat içerisinde karar verir. (6) Medya hizmet sağlayıcılar, sinematografik eserleri hak sahibiyle anlaşılan süre dışında yayınlayamaz. (2) Bu Kanunda, diğer kanunlarda ve Türkiye’nin taraf olduğu uluslararası mevzuatta yer alan hükümler ile Üst Kurul tarafından bu hükümlerin uygulanmasına yönelik yürürlüğe konulan düzenleyici işlemler müdahale sayılmaz. Yayınlar seçilen dilin kurallarına uygun olarak yapılmak zorundadır. Bu yayınlara ilişkin usul ve esaslar Üst Kurulca yönetmelikle belirlenir. Normal şartlarda özellikle doğrudan borderline kişilik bozukluğunun tedavisi için onaylanmış bir ilaç henüz geliştirilmemiştir ancak bazı ilaçlar durum ile birlikte ortaya çıkan anksiyete, depresyon, dürtüsellik veya saldırganlık gibi sorunların yönetiminde bireye yardımcı olabilir. Bu amaçla kullanılan ilaçlar arasında antidepresanlar, antipsikotikler veya duygudurum dengeleyici ilaçlar yer alabilir.

(6) Bu madde kapsamında yapılan yayınlar için herhangi bir bedel ödenmez. (5) Ticarî iletişimi yasaklanmış ürünlerin ürün yerleştirmede kullanılmasına izin verilmez. (2) Üst Kurul tarafından belirlenecek şartlarda, belirli mal ve hizmetlerin ücretsiz olarak program içine dâhil edildiği durumlarda da ürün yerleştirmeye izin verilebilir. (1) Bir program tamamen veya kısmen destek görmüşse, bu husus programın başında, program içindeki reklam kuşaklarına giriş ve çıkışta ve programın sonunda uygun ibarelerle belirtilir. (3) Reçeteye tabi olmayan ilaçlar ve tedavilerin reklamları dürüstlük ilkesi çerçevesinde, gerçeği yansıtan ve doğrulanması mümkün unsurlardan oluşacak şekilde hazırlanır. (10) Bu maddenin uygulanmasına ilişkin diğer hususlar Üst Kurulca yönetmelikle düzenlenir. (2) Tele-alışveriş yayınları hariç her türlü reklam yayınlarının oranı, bir saat başından bir sonraki saat başına kadarki yayın içinde yüzde yirmiyi aşamaz.

Tablo 6.2’den de görüldüğü gibi, davaların % 30’u 408, %20’si 551, % 10’u ise 820 günün üzerinde bir sürede karara bağlanmaktadır. Gerçekten,ülkemizde CAS (ve genelde tüm yargı sistemi) ile ilgili yakınmaların başında,sistemin yavaşlığı gelmektedir. Adalet Bakanlı’nın derlediği verilerinyayınladığı Adalet İstatistikleri’nde, sürecin çeşitli aşamaları ile ilgiliortalama süreleri bulmak mümkündür. Bu rakamlara bakıldığında, sistemin“ortalama” olarak sanıldığı kadar yavaş olmadığı söylenebilir. Ancak, sadeceortalamaları dikkate almak bazı durumlarla bizi yanıltabilir. Davaların,sözgelimi beşte veya altıda biri ortalamanın çok üzerinde sürelerde sonucaulaştırılabiliyorsa, ortalama değer, gayet makul de olsa, sistemde önemli sıkıntılarvar demektir. CAS’nde kısadönemli bir takım iyileştirmeler ve hızlandırmalar amaçlandığında, en verimlitutum, “kurumsal – örgütsel” olarak nitelediğimiz etmenler üzerindeodaklaşmaktır. Sistemin örgütlenişi, toplam iş yükü, bu iş yükünün dağıtılmasıgibi etkenler, süreci hızlandırmakta veya yavaşlatmakta önemli bir roloynamaktadır. Tablo 4\. Hızlıca üye ol, geniş oyun yelpazesine erişiminin tadını çıkar. pin-up\.2’de Yargıtay Ceza Daireleri’ninyıllar içindeki iş yükü görülmektedir.

(1) Medya hizmet sağlayıcı kuruluşlar, kablo, uydu, karasal ve benzeri ortamlardan yayın yapabilmeleri için her bir yayın tekniği ve ortamına ilişkin Üst Kuruldan ayrı ayrı lisans almak zorundadır. Lisansın hangi yayın tekniği ve ortamına ilişkin verildiği lisans belgesinde açıkça belirtilir. Farklı yayın teknikleri ve ortamlarından aynı anda yayın yapmak isteyen kuruluşlar, her yayın tekniği ve ortamı için ayrı lisans almak ve eş zamanlı yayın yapmak zorundadır. (1) İlgili mevzuata uyulması ve kamu düzeni ve genel ahlaka aykırı olmamak şartıyla, her türlü ad ve bu adı tasvir eden blok grafikler logo olarak; sesli duyurular ise çağrı işareti olarak kullanılabilir. Medya hizmet sağlayıcı kuruluşlar, logo ve çağrı işaretlerini Üst Kurul izni ile değiştirebilirler. (5) Düzeltme ve cevap hakkına sahip olan kişinin bu hakkı kullanmadan ölmesi hâlinde, bu hak mirasçılarından biri tarafından kullanılabilir. Bu durumda, ölümün altmış günlük düzeltme ve cevap hakkı süresi içinde gerçekleşmiş olması kaydıyla, kalan düzeltme ve cevap hakkı süresine otuz gün ilâve edilir. (3) Televizyon yayıncıları, ayrıca Avrupa Sınır Ötesi Televizyon Sözleşmesine taraf başka bir ülkenin listesinde yer alan önemli olaylarla ilgili münhasır haklarını, söz konusu ülke vatandaşlarının önemli bir kesimi tarafından izlenmesini engelleyecek şekilde kullanamaz. (1) Yayın hizmetlerinde, genel veya tematik içerikli yayın yapılabilir. Medya hizmet sağlayıcı kuruluşlar yayın lisansı başvurusu sırasında yayınlarının türünü Üst Kurula yazılı olarak bildirir. Üst Kurul tarafından bu kuruluşlara verilecek yayın lisans belgesinde yayının türü açıkça belirtilir. Genellikle internet tarayıcıları otomatik olarak çerezleri kabul edecek şekilde çalışmaktadır.

(2) Toplu taşıma araçlarında tütün mamulü tüketen kişiye, elli Türk Lirası idari para cezası verilir. Kabahatin özel hukuk kişileri tarafından işletilen toplu taşıma araçlarında işlenmesi halinde bu ceza ilk başvurulan kolluk birim yetkilileri tarafından verilir. Kamuya ait toplu taşıma araçlarında işlenmesi halinde idari para cezası verme yetkisi bakımından birinci fıkra hükmü uygulanır. Bunun yanında aynı fiil 2872 Sayılı Çevre Kanununda da idari para cezası ile cezalandırılmıştır. Çevre Kanununda kişiler değil; ulaşım araçları, şantiye, fabrika, atölye, işyeri, eğlence yeri, hizmet binaları ve konutlar esas alınmıştır. Md.de düzenlenen “ticari işletmenin faaliyeti” çerçevesinde, huzur ve sükunu bozacak gürültü yaratılırsa her iki yasanın da kapsamına giren bir fiil sözkonusu olacaktır. Bundan sonra Kabahatler Kanununun yasalaşma süreci ele alınarak, özellikle Türk Yargı örgütüne Anayasal düzeyde etki eden “itiraz mercii”ne ilişkin yaşanan safha tahlil edilecektir. Maddesi ile, yargı ayrılığı rejimine göre şekillenen Türk Yargı Sisteminin ezberi bozulmuştur. Tipik idari işlem olan hatta adı da “idari yaptırım” olan pek çok cezaya karşı adli yargıya itiraz yolu benimsenmiştir. Bir idari yargı mensubu olarak, bu gelişme hassasiyetle takip edilmiş, yasanın yargı ayrılığı rejimini ihlal ettiği sonucuna varılarak Başkanı olduğum Malatya Bölge İdare Mahkemesince Anayasa Mahkemesine (AYM) müracaat edilerek[1] Kabahatler Kanununun 3. Maddeyi neredeyse aynen iptal edilen haliyle tekrar yürürlüğe koymuştur[3]. Halen Kabahatler Kanunu uyarınca pek çok idari işleme (ceza) karşı adli yargıya (sulh ceza mahkemesine) itiraz edilmektedir.

Türk Ceza Kanunu m.95’te neticesi sebebiyle ağırlaşmış işkence düzenlenmiştir. Buna göre, bir kişi işkence neticesinde ölmüşse, bu suçu işleyen kişiye ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilecektir. Ancak failde zaten kişiyi öldürme kastı var ve işkenceyi sadece öldürmek için araç olarak kullanmışsa, kasten adam öldürme suçundan dava açılacak ve ceza verilecektir. Tokat atma basit tıbbi müdahale ile giderilebilecek bir yaralamadır. Eğer tokat atan kişi mağdurun kalp rahatsızlığı olduğunu bilmiyorsa adi taksirle öldürme suçundan dava açılır ve ceza verilir. Eğer fail, kişinin kalp rahatsızlığı olduğunu biliyorsa bu halde bilinçli taksirle öldürme suçundan dolayı dava açılır ve ceza verilir. Bilinçli taksir halinde, adi taksirle işlenen suça ilişkin ceza üçte birden yarısına kadar arttırılır. Eşya müsaderesinde, kasıtlı bir suçun işlenmesinde kullanılan veya suçtan elde edilen eşyanın mülkiyetinin devlete geçmesi söz konusudur.

Maddesi birlikte değerlendirilince tereddütsüz encümenin yetkili olduğu sonucuna varılmaktadır. Kabahatler konusundan önce belediyelerin cezalandırma yetkisi; genel yetki olarak 1580 Sayılı Belediye Yasasında ve de konuyla ilgili yasalarda belirtilmekte idi. Ancak bu yetki kullanılırken uyulması gereken bir usul mevcut değildi. Bu sebeple Belediye yasasında belirtilen organ tarafından (genelde encümen), belediyenin iç işleyiş düzeni içinde ve özel yasasında öngörülen usul mevcut ise bu doğrultuda ceza işlemi tekemmül ettirilmekte idi. Dolayısıyla bir çok ceza türünde uyulabilecek bir usul standartı bulunmamakta idi. Kabahatler Kanunu ile tüm idari cezalarda uyulacak usul standartı getirilmiştir. Üstelik bu standart (usul) sadece belediyeler için değil, idari yaptırım uygulamaya yetkili tüm idari birimler için geçerlidir. Böylece Türk hukuk sistemi, bir nevi “İdari Yaptırımlar Usul Yasası”na kavuşmuştur.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *